Portugalia de află în situaţia de default în ochii investitorilor care încearcă să scape de obligaţiunile acestui stat, speriaţi de potenţialul efect de contagiune pe care l-ar putea avea agravarea crizei din zona euro, în special din Grecia.
Îngrijorările că sectorul privat şi Atena vor eşua în stabilirea unui acord privind restructurarea datoriei Greciei sunt tot mai mari, scrie Financial Times.
Mulţi investitori s-au grăbit să vândă obligaţiunile portugheze după ce agenţia de evaluare Standard & Poor's a retrogradat ratingul ţării, calificativul primit de Portugalia încadrându-se în categoria junk, nerecomandată pentru investiţii. Multe fonduri de investiţii au vândut datoria potrugheză, după ce Lisabona a fost exclusă din indicele european al obligaţiunilor calculat de Citigroup, ca urmare a calificativului junk primit.
Toate cele trei agenţii principale de rating, S&P, Moody's şi Fitch, au încadrat Portugalia în categoria junk. Dintre ţările membre ale zonei euro, doar Grecia a mai primit din partea celor trei agenţii de evaluare calificativul junk.
Pieţele estimează că există 65% şanse ca Portugalia să intre în default (incapacitate de plată) în următorii cinci ani având în vedere CDS-urile, care au atins niveluri record în această săptămână.
Preţurile obligaţiunilor portugheze au scăzut la un nivel considerat de mulţi investitori ca fiind în zona de default.
Randamentul obligaţiunilor cu scadenţa la zece ani a crescut luni până la nivelul record în zona euro de 14,40%, însă a doua zi a scăzut la 14,12%.
"Accentuarea temerilor că Grecia va intra în default afectează acum Portugalia din cauza efectului de contagiune. Dacă Grecia intră în incapacitate de plată, atunci există îngrijorări că şi Portugalia va intra în default. Am văzut cât de rapid se poate propaga criza", spune Elisabeth Afseth, analist la Investec Ca