Liderii europeni s-ar putea intelege asupra planului fiscal pus la cale in decembrie, care, daca va fi implementat, ar putea impinge Europa intr-o depresiune economica, potrivit specialistilor.
Pentru a intelege de ce s-ar putea intampla acest lucru, este important sa intelegem cum reactionau in fata crizei tarile afectate, inainte de a adopta moneda unica europeana.
De exemplu, Franta, care si-a pierdut, recent, ratingul maxim AAA din partea agentiei Standard & Poor's, ar fi reactionat la scaderea substantiala a exporturilor, in anii 1990, prin reducerea ratelor dobanzii de catre banca centrala. In plus, scaderea veniturilor ar fi condus automat la diminuarea veniturilor din taxe si impozite si la majorarea transferuri bugetare. Guvernul ar fi putut raspunde la acesti "stabilizatori automati" prin cresterea cheltuielilor, scaderea taxelor si impozitelor, ceea ce ar fi condus la un deficit fiscal mai mare.
Declinul exporturilor ar fi dus, automat, si la devalorizarea francului. Aceasta combinatie de schimbari monetare, fiscale si ale ratei de schimb valutar ar fi stimulat productia si crearea de locuri de munca, prevenind cresterea accentuata a ratei somajului, sunt de parere analistii de la Project Syndicate.
Dar, cand Franta a adoptat euro, cel putin doua din aceste metode au devenit imposibile: francul nu a mai putut fi depreciat in raport cu alte monede din regiune, iar rata dobanzii de politica monetara este determinata de Banca Centrala Europeana, ca si in restul tarilor din zona euro, pe baza conditiilor privind cererea in intreaga uniune monetara. Prin urmare, tarile cu probleme au la dispozitie doar doua metode: scaderea taxelor si impozitelor si cresterea cheltuielilor.
Desi acest lucru ar implica un deficit bugetar ridicat, aceste metode automate de stabilizare financiara sunt importante mai ales