Fondul Monetar International se arata extrem de hotarat si vrea sa isi sporeasca rezervele de urgenta pentru a preveni un colaps economic mondial. Moneda Euro a reactionat rapid pe pietele financiare si a crescut semnificativ chiar daca nici macar nu e sigur ca FMI va reusi sa stranga cele 500 miliarde de dolari.
FMI vrea sa isi suplimenteze capacitatea de finantare pana la 1000 de miliarde de dolari pentru a putea sprijini economia mondiala in caz de nevoie. In prezent, ritmul de crestere se incetineste atat in tarile in dezvoltare precum India si China, iar Europa se adanceste in criza datoriilor. Intr-un raport publicat ieri de Banca Mondiala, institutia face previziuni negative si subliniaza riscul unei noi crize.
In prezent, capacitatea de finantare a FMI insumeaza 387 de miliarde de dolari. Cum anume ar urma sa creasca aceasta capacitate nu este precizat in mod explicit. Conform cotidianului Financial Times, Fondul ar urma sa stranga contributii ad-hoc de la statele lumii: 250 de miliarde de la statele europene, alte pana la 350 de miliarde de la tari din lumea intreaga. Banii ar putea fi utilizati in caz de urgenta si pentru asistenta financiara acordata Italiei sau Spaniei avand in vedere ca instrumentele financiare europene nu ajung in caz de necesitate.
Pietele au reactionat pozitiv, cursul monedei unice a crescut fata de dolar. Randamentele la obligatiunile Spaniei au scazut la 6,5%. Cu toate acestea nu trebuie sa uitam ca istoria nu este un argument favorabil in acest context. Nu o data s-a dovedit ca Fondul nu a reusit sa stranga banii la care spera de la membrii sai. Deocamdata, cererile FMI se indreapta cu precadere catre economiile emergente precum China, Brazilia, India, Rusia si altele precum Japonia sau tari din OPEC. Pe termen mediu, aceste state ar primi mai multe voturi in sistemul decizional al Fondului.
200 de mil