Fondurile care au împrumutat Grecia ar putea decide să dea în judecată statul elen dacă nou plan de reorganizare a datoriilor îi va forţa să accepte pierderi pe creditele acordate Atenei.
Negocierile care au loc zilele acestea la Atena între oficialii eleni şi reprezentanţii creditorilor privaţi pentru reorganizarea datoriei uriaşe a statului (ajunsă la aproximativ 160% din PIB) nu sunt o garanţie că Grecia va reuşi să evite intrarea în incapacitate de plată.
Fondurile de hedge, cunoscute pentru tacticile dure de negociere, care deţin obligaţiuni guvernamentale elene, au găsit acum o nouă abordare. Acestea ar putea acţiona Grecia în instanţă în cazul în care sunt forţate să suporte pierderi pentru titlurile de stat.
Fondurile s-ar putea adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului, argumentând că Grecia a încălcat drepturile deţinătorilor de obligaţiuni, transmite „The New York Times“. Procesul ar fi însă unul de lungă durată şi fără nicio garanţie, notează jurnaliştii americani.
CITEŞTE ŞI
Cât pierd băncile din cauza Greciei. Vezi cât pierde banca ta!
DOSAR Cum plăteşte România pentru salvarea Greciei
Cronologia unui dezastru. Cum a ajuns Grecia în pragul falimentului
Ideea a apărut în contextul în care oficialii eleni iau din ce în ce mai serios posibilitatea adoptării unei legislaţii care să-i oblige pe deţinătorii privaţi de obligaţiuni să suporte pierderi pe acestea. Doar Banca Centrală Europeană, care deţine obligaţiuni elene în valoare de zeci de miliarde de euro, ar fi scutită.
Experţii susţin că investitorii şi-ar putea argumenta cu succes cazul pentru că, dacă Grecia schimbă termenii obligaţiunilor astfel încât investitorii primesc mai puţin decât le este datorat, acest lucru poate fi privit ca încălcarea dreptului la proprietate. În Europa, dreptul la proprietate ţine de domeniu