Protestele din România reunesc o multitudine de oameni furioşi pentru diferite probleme, dar îngrijorările economice reprezintă fundamentul nemulţumirilor lor, comentează presa internaţională, care evocă o "iarnă românească" sau "primăvara arabă" pe "străzile îngheţate" din Bucureşti.
Miercuri seara, aproximativ 8.000 de manifestanţi s-au adunat în ţară, potrivit Jandarmeriei, un număr în scădere faţă de 10.000 luni şi 9.700 marţi, notează Agenţia France Presse. Protestatarii au cerut în principal demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, dar unii au scandat sloganuri şi împotriva partidelor de opoziţie şi clasei politice în ansamblul său.
Al-Jazeera, care a realizat un reportaj în capitala României, vorbeşte despre o "primăvară arabă" pe "străzile îngheţate" din Bucureşti. Un reporter al postului arab de televiziune, Nick Spicer, a vorbit cu Raed Arafat, a cărui demisie din Ministerul Sănătăţii a generat proteste în întreaga ţară. Arafat şi-a explicat gestul prin faptul că fiecare pacient are dreptul la un serviciu de urgenţă fără să se pună problema unei competiţii comerciale.
El este văzut ca un simbol al schimbării, comentează reporterul Al-Jazeera, adăugând însă că marea schimbare pe care o vor protestatarii este demisia preşedintelui Traian Băsescu.
Site-ul Canoe.ca scrie că efervescenţa care agită populaţia română de câteva zile are repercusiuni până la Montreal, unde comunitatea urmăreşte cu atenţie revoltele populare împotriva Guvernului. "Oamenii de aici urmăresc cu multă curiozitate situaţia", afirmă Ortansa Tudor, de la Asociaţia Culturală română din Montreal. "Oamenilor le este puţin teamă şi citim în fiecare zi ziarele pentru a cunoaşte evenimentele care se desfăşoară acolo".
Protestatarii de la Bucureşti ştiu că îngrijorările economice reprezintă fundaţia problemelor lor. Dacă mai pui pe lângă asta corupţia, se