O întreagă dezbatere are loc în rândul economiştilor germani. Bundesbank, banca centrală a Germaniei, care are creanţe de 465 miliarde euro la Eurosistem, este cea mai expusă în eventualitatea destrămării zonei euro, scrie publicaţia franceză Atlantico. Sursa: SHUTTERSTOCK
Atunci când a fost creat euro, statele membre şi-au păstrat băncile centrale, deşi au adoptat moneda unică. Structura formată din băncile naţionale şi Banca Centrală Europeană (BCE) se numeşte Eurosistem.
În loc să existe o bancă centrală care să monitorizeze şi să centralizeze tranzacţiile băncilor europene, fiecare instituţiile financiară este în legătură cu banca centrală din ţara sa. Lichiditatea este furnizată de băncile centrale şi băncile comerciale nu îşi ţin rezervele la BCE, ci la banca centrală.
Astfel, atunci când o companie din Grecia cumpără un produs din Germania, o bancă grecească transferă bani către o bancă germană. Şi Bundesbank, banca centrală a Germaniei, ajunge să aibă o creanţă la banca centrală a Greciei. La aceasta se adaugă fuga capitalului: nimeni nu mai împrumută bani băncilor elene, care trebuie să apeleze la banca lor centrală, în timp ce deponenţii îşi golesc conturile şi îşi transferă banii în străinătate.
Se înţelege, astfel, că băncile centrale din ţările exportatoare acumulează creanţe tot mai mari faţă de ţările importatoare. Împrumuturile Bundesbank către restul Eurosistemului a atins un record de 465 miliarde de euro în octombrie 2011. În schimb, datoriile băncilor centrale ale ţărilor din periferia zonei euro au crescut spectaculos, ajungând la 118 miliarde de euro în Irlanda, 108 miliarde de euro în Spania, 101 miliarde de euro în Grecia, 89 miliarde de euro în Italia sau 57 miliarde de euro în Portugalia.
Ce riscă Germania
Riscurile pentru Germania sunt enorme. În cazul în care zona euro