Foto: ROBERT GHEMENT / EPA South East Europe Media Organisation (SEEMO), o organizaţie a editorilor de presă din sud-estul Europei, afiliată la International Press Institute, cere autorităţilor române să ia măsuri împotriva celor vinovaţi de fapte violente care s-au soldat cu victime în rândul jurnaliştilor, la protestele de zilele acestea din România.
„SEEMO îşi exprimă profunda preocupare privind violenţele comise împotriva reporterilor care relatau despre evenimentele de la Bucureşti. A lovi jurnalişti nu contribuie la promovarea libertăţii de expresie şi nu garantează oferirea de informaţii echilibrate”, consideră Oliver Vujovic, secretar general al SEEMO. Acesta le-a cerut „autorităţilor să investigheze toate cazurile de violenţe împotriva ziariştilor, produse cu ocazia demonstraţiilor de la Bucureşti, astfel încât orice persoană care a făcut uz de forţă, protestatar sau ofiţer de poliţie, să fie sancţionată”. „Muţenia ziariştilor înseamnă muţenia libertăţii, iar România, în calitate de membră a Uniunii Europene, trebuie să respecte standardele internaţionale, care exclud violenţa”, se arată în comunicatul SEEMO remis Jurnalului Naţional. SEEMO recomandă, cu această ocazie, ca mass-media să-şi instruiască ziariştii în privinţa modului de acţiune în situaţii de conflict.
„Nepopularul preşedinte păstrează tăcerea”
Pe de altă parte, presa străină continuă să relateze despre protestele din România, cum este cazul cotidianului francez Le Monde, care remarcă faptul că „nepopularul preşedinte român, Traian Băsescu, a păstrat, în mod ciudat, tăcerea, lăsându-l să se exprime public pe premierul Emil Boc”. Italianul Corriere della sera remarcă, la rândul lui, că pe o vreme geroasă, protestatarii au ieşit în stradă strigând „Libertate!” şi arborând pancarte pe care se putea citi: „Foametea şi sărăcia au cuprins România!”, relatează Ra