După decizia şoc de anul trecut a agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's de a priva, în premieră, SUA de ratingul maxim, analiştii şi media s-au temut de turbulenţe grave pe pieţele financiare.
Investitorii nu şi-au pierdut încrederea în SUA, iar costurile de finanţare ale celei mai mari economii la nivel mondial s-au redus chiar. Aceeaşi poveste este valabilă în mare şi pentru zona euro, unde, contrar aşteptărilor, Germania se împrumută la preţuri reduse record, costurile de finanţare ale Franţei şi Spaniei scad, iar cererea pentru obligaţiunile fondului de salvare EFSF depăşeşte cu mult oferta după valul masiv de tăieri de ratinguri la care a recus aceeaşi agenţie S&P.
Germania a plătit ieri cele mai mici dobânzi din istoria ţării pentru titluri de trezorerie scadente la 2 ani şi a atras o cerere puternică. Cea mai mare economie europeană a vândut titluri de 3,44 mld. euro, la un randament mediu de 0,17%, comparativ cu 0,29% la licitaţia anterioară de pe 14 decembrie, recordul anterior.
EFSF nu are probleme după retrogradare
Fondul de salvare al zonei euro, EFSF, a reuşit marţi să vândă obligaţiuni de 1,5 miliarde de euro cu scadenţa la şase luni la un preţ de împrumut redus, cu toate că doar cu o zi înainte şi-a pierdut ratingul maxim. Banca naţională germană, care a administrat vânzarea în contul EFSF, a anunţat că licitaţia a atras o cerere care a depăşit de trei ori oferta, iar randamentul mediu a fost de 0,2%. Luna trecută, fondul a nu a întâmpinat probleme în a vinde obligaţiuni cu scadenţa la trei luni de aproape 2 miliarde de euro, scrie EUobserver.
Licitaţia a fost atent urmărită de analişti şi politicieni deoarece a venit după ce S&P a redus ratingurile suverane a nouă state din zona euro, printre care Franţa şi Austria, care anterior deţineau calificative maxime şi care gara