Spitalul Judeţean Constanţa ar mai avea nevoie de 30-40 de cadre medicale, secţiile cu deficit fiind cele de Neonatologie, ATI şi Urgenţă, dar nu poate completa structura de personal deoarece sunt blocate angajările în sistem. Directorul unităţii medicale, Dan Căpăţână, a declarat că există o iniţiativă legislativă care ar permite ca spitalele să facă angajări în funcţie de bugetul pe care îl au. "Există o propunere legislativă pe siteul Ministerului Sănătăţii şi probabil că va fi aprobată astfel încât spitalele să poată angaja în funcţie de bugetul pe care îl au.
Mi se pare normal pentru că noi nu primim banii de la buget pentru salarii, noi plătim salariile dintr-un contract pe care îl avem, un contract de prestări servicii. Nu văd de ce nu aş putea să am normativul complet dacă produc servicii. Mai avem nevoie de 30-40 de persoane, vorbim de personal superior şi personal mediu. Cea mai mare problemă este Neonatologia, ATI şi UPU", a afirmat Dan Căpăţână. Una dintre problemele grave este că nu se mai găsesc asistente şi infirmiere, iar şcoala românească de profil nu produce suficient personal în acest sens. În plus, medicii şi personalul auxiliar preferă să muncească în străinătate, în condiţiile în care, în ţară, un medic debutant câştigă circa 250 de euro pe lună.
Legea sănătăţii trebuie modificată
El a mai spus că legea sănătăţii trebuie modificată şi că erau prevederi bune şi în proiectul legislativ retras recent de la consultare publică. "Modificarea Legii 95 este absolut necesară. Modalitatea, în schimb, în care s-a încercat să se facă modificarea legii, hai să nu spunem pe sub masă, dar cred cumva că aşa s-a procedat, lansând o lege în dezbatere publică în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru mine reprezintă un gest care nu are nimic de-a face cu transparenţa decizională aşa cum ar trebui la nivelul unei legi de o asemenea importanţă. F