Preşedintele american, Barack Obama, a respins criticile adversarilor săi republicani, cu privire la politica externă şi în special la felul în care a gestionat problema nucleară iraniană. Şeful Casei Albe a făcut declaraţiile într-un interviu pentru revista Time.
"În general, cred că este destul de greu de argumentat că nu am dezvoltat o strategie în ultimii trei ani, care a plasat Statele Unite într-o poziţie mai solidă (pe scena internaţională) de când am preluat mandatul" în ianuarie 2009, a declarat preşedintele în acest interviu.
Atacat de adversarii săi republicani în special în privinta presupusei slăbiciuni a administraţiei sale privind programul nuclear controversat al Iranului, Barack Obama a declarat că a "spus clar" de la începutul campaniei sale electorale (în 2007-2008) "că vom lua toate măsurile necesare pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară".
Republica islamică, ce afirmă că programul său are doar scop civil a ameninţat că va bloca strâmtoarea Ormuz, strategică pentru transportul petrolului, în caz de noi sancţiuni occidentale.
Statele Unite nu au luat măsuri pentru a-şi consolida mijloacele militare în regiunea strâmtorii Ormuz, deoarece sunt "total pregătite să facă faţă" unei eventuale închideri a strâmtorii de către Iran, a declarat miercuri şeful Pentagonului, Leon Panetta, citat de AFP.
Două portavioane americane sunt mobilizate în apropierea Golfului şi zeci de mii de militari sunt staţionaţi în Orientul Mijlociu.
Panetta a declarat în urmă cu câteva zile că închiderea strâmtorii Ormuz, strategică pentru transportul de petrol, ar constitui o "linie roşie" pentru Washington. Teheranul, la rândul său, afirmă că are capacitatea de a închide strâmtoarea.
Mercuri, Panetta a repetat că Washingtonul ar prefera ca diferendele cu Teheranul să fe rezolvate pe cale diplomatică şi nu prin a