Producătorul de aluminiu Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din ţară, cere ca Hidroelectrica să ridice forţa majoră şi să reia livrările de energie la capacitate normală iar producătorii termo din ţară ar trebui să nu mai speculeze situaţia, în caz contrar ameninţând că va reduce temporar activitatea dacă nu primeşte energie la "costuri viabile”.
"Au fost ploi, ninsori abundente în Austria, debitul Dunării este acum la nivel normal. Pe râurile interioare situaţia nu şi-a revenit încă, dar ne aşteptăm ca situaţia asta se se termine curând. Până la sfârşitul iernii ar trebui ridicată forţa majoră. Nu e normal ca producătorii să speculeze pe PZU (piaţa pentru ziua următoare -nr) şI pe piaţa de echilibrare, de unde primim facturile cu o întârziere de 60 de zile. Ar trebui să iasă cu contracte pe termen lung”, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Dobra, directorul general al companiei.
Debitul Dunării e normal
Oficialul a mai precizat că Alro lucrează la 75% capacitate din 2008, iar acum are contractată 60-70% din energia necesară la preţuri predictibile, restul fiind achiziţionat la costuri foarte mari.
Alro are un contract până în 2018 pentru preluarea de energie de la Hidroelectrica la un preţ în funcţie de cotaţiile aluminiului de pe bursa de la Londra, însă producătorul de stat livrează acum în medie 50% din cantitate, din cauza secetei puternice înregistrată în a doua parte a acestui an. De asemenea, Alro mai are un contract de 50 MW de la Complexul Energetic Rovinari, valabil până la 31 iulie 2012. Acest contract a fost realizat înainte de apariţia secetei, când compania plănuia extinderea producţiei până la 100% capacitate.
A scos profit de 78 de milioane de dolari, în ciuda secetei
"Avem nevoie de 350 MWh în bandă, la nivel anual consumăm 4 TWh de energie. În loc să ofere contr