În ultimii ani, corporaţii mari precum Lehman Brothers şi Saab au pierdut foarte mult din câştiguri datorită crizei financiare, clienţilor şi rivalilor de pe piaţă. Recent, firma Kodak a cerut protecţie faţă de creditori şi restructurare în faliment. Multinaţionalele trec printr-o perioadă foarte grea şi multe dintre ele nu vor supravieţui schimbărilor care au loc mult prea repede în zilele noastre, scrie BBC.
Viaţa unei companii în anii '20 era estimată la o medie de 67 de ani, conform indicelui bursier S&P 500. Astăzi, media a scăzut la 15 ani, conform profesorului Richard Foster de la Universitatea Yale. El spune că până în 2020 trei sferturi dintre companiile luate în calcul de indicele bursier S&P 500 vor fi companii noi, de care nu se ştie nimic astăzi.
Într-o lume în care gigantul General Motors a trebuit să fie salvat de la faliment acum doi ani de către guvernul american din bani publici oamenii se întreabă cât de mult mai poate supravieţui o companie în secolul XXI.
Cea mai veche companie din lume: un hotel care are 1.300 de ani
Nu este surprinzător poate că statul în care oamenii trăiesc, în medie, cel mai mult, este şi locul unde se găsesc cele mai longevive companii din lume. În Japonia peste 20.000 de firme au o vechime de peste 100 de ani, iar unele dintre ele şi-au deschis pentru prima dată uşa clienţilor acum mai mult de 1.000 de ani, potrivit agenţiei de rating Tokyo Shoko Research. Pe listă apare, de exemplu, un hotel înfiinţat în anul 705 - Nissiyama Onsen Keiunkan, despre care se crede că ar fi cea mai veche companie din lume. În japoneză există chiar şi un cuvânt care descrie companiile longevive - "shinise".
"Companiile japoneze supravieţuiesc atât de mult fiindcă sunt mici şi de cele mai multe ori sunt afaceri de familie. De asemenea, ele se concentrează şi pe un crez, pe o filosofie proprie care nu ţine de profit