Trei obiective importante din interiorul Cetăţii Alba Carolina au fost propuse de conducerea Muzeului Unirii din Alba Iulia pentru a fi conservate in situ. Este vorba despre Principia – clădirea comandantului Legiunii a XIII-a Gemina, scoasă la iveală în urma lucrărilor arheologice din Parcul Custozza, Via Pincipalis – drumul roman – şi templul dedicat zeiţei Nemesis, situat în apropiere de Poarta a IV-a a Cetăţii. Arheologii instituţiei de cultură au în proiect elaborarea unui nou proiect de finanţare, în vederea valorificării acestor importante descoperiri.
Realizarea acestor lucrări de conservare ar costa, potrivit primelor estimări, între 1 milion şi 2 milioane de euro, iar primele demersuri în acest sens au fost deja făcute. Împreună cu Primăria Alba Iulia, arheologii Muzeului Unirii lucrează la elaborarea unui nou proiect şi urmează ca administraţia locală să identifice linia de finanţare pe care ar putea fi prinsă această nouă investiţie. “Pentru continuarea acestor lucrări în interiorul Cetăţii, este nevoie ca Primăria Alba Iulia şi Arhiepiscopia Romano Catolică să încheie un parteneriat, iar asta deoarece majoritatea terenurilor din interiorul Cetăţii sunt proprietatea Arhiepiscopiei. Excepţie fac căile de acces şi drumurile, care se află în administrarea Primăriei. Noi doar lucrăm la aceste proiecte, dar deţinătorii acestor terenuri sunt cei care le pot depune. Eu, personal susţin astfel de parteneriate”, a declarat Constantin Inel, directorul adjunct al instituţiei de cultură.
Lucrările desfăşurate până în prezent în interiorul Parcului Custozza au adus instituţiei de cultură 2 miliarde lei vechi, dar, potrivit conducerii muzeului, o parte considerabilă din aceşti bani a fost cheltuită pentru plata deţinuţilor şi a celor care au supravegheat cercetările arheologice. Potrivit aceloraşi estimări, finalizarea cercetărilor arheologice di