Un miting uriaş ar urma să se desfăşoare astăzi în Bucureşti, la chemarea Uniunii Social-Liberale (PSD, PNL şi PC), separat de manifestaţiile din Piaţa Universităţii care au continuat aseară pentru a şasea zi consecutiv.
Parlamentul se va reuni săptămâna viitoare în sesiune extraordinară pentru a examina situaţia, însă Legislativul are prea puţine soluţii la dispoziţie pentru a dezamorsa tensiunile.
Întâlnirea de ieri dintre putere şi opoziţie nu s-a soldat cu rezultate concrete, în condiţiile în care USL a venit cu cereri maximale - demisia Guvernului şi instalarea unui cabinet de tehnocraţi care să organizeze alegeri anticipate.
Vreme de două zile premierul Emil Boc şi partidul pe care îl conduce, PDL, au încercat un dialog - marţi cu sindicatele şi patronatele, iar ieri cu partidele de opoziţie. Însă multe organizaţii neguvernamentale şi sindicale au declinat invitaţia pe considerentul că oferta este falsă.
Dar ce ar putea oferi, de fapt, Guvernul? Marţi premierul a fost categoric: nu putem oferi majorări de salarii şi pensii; tot ce putem asigura este un mediu economic stabil.
"Nu ne-am înţeles pe nimic", avea să afirme, după întâlnirea cu premierul, şeful social-democraţilor, Victor Ponta, în vreme ce Crin Antonescu, preşedintele PNL, a anunţat că cererea opoziţiei, anume ca Guvernul să fie demis, va fi reluată în timpul sesiunii extraordinare de săptămâna viitoare.
Câte ceva, la nivel de intenţii, s-a degajat, totuşi, în urma discuţiilor putere-opoziţie.
Cele două părţi au convenit crearea unui Consiliu de dialog economic care să reunească experţi din ambele tabere. Acesta ar urma să caute soluţii pentru impulsionarea economiei şi pentru crearea de noi locuri de muncă. Guvernul s-a arătat dispus să vină regulat în faţa Parlamentului şi să dea raportul. Legislativul ar putea institui o aşa-numită "oră a Guvernului" în c