Lipsa unei economii competitive este cauza principală pentru situaţia dramatică a statelor europene. Datoriile, criza şi deficitele sunt numai nişte urmări. Şi totuşi, statele respective nu s-au apucat serios să-şi facă temele.
Prognozele economiştilor au câte ceva pentru fiecare. Pesimiştii vor achiesa la avertismentele catastrofale ale Băncii Mondiale care subliniază pericolul unui declin economic abrupt în acest an. Moderaţii îşi pot găsi argumente în raportul economic anual al Germaniei care prevede o scădere mică a ritmului de creştere economică în Republica Federală. Optimiştii se leagă de China şi de prezicerea unui avans economic de 8,5% anul acesta, deci nici vorbă de catastrofă în 2012.
Toţi sunt însă de acord că cel mai mare risc la adresa economiei mondiale este criza datoriilor suverane din zona Euro. Miliarde sunt pompate în economii fragile precum Grecia unde falimentul a fost evitat, dar toată lumea ştie că fără viramente trimestriale ţara ar fi demult în faliment. Lipsa de competitivitate este cauza fundamentală a crizei actuale din zona Euro. Face cineva ceva ca să îndrepte situaţia? Nicidecum. Liderii europeni dansează în jurul unor pachete de austeritate, dar reformele necesare par a nu fi pe agenda nimănui.
Calculul conform căruia SUA şi China cresc în continuare deci avem unde vinde ceva produse nu va mai funcţiona multă vreme. Şi Europa riscă să nu mai fie doar un risc pentru economia mondială, ci un motiv real de declin. Le Figaro: Beijingul sporeşte represiunea disidenţilor
Este vorba despre o serie de condamnări pronunţate de justiţia chineză împotriva mai multor scriitori şi militanţi pentru drepturile omului. Atacul la adresa liberei exprimări vine odată cu începutul noului an chinezesc.
Patru zile au trecut din această săptămână şi trei activişti chinezi pentru drepturile omului au fost arestaţi. Toţi l