Mulţi medici români ajung la veniturile colegilor din Vest cumulând plăţile informale, salariile şi consultaţiile în privat. Specialităţile cele mai bănoase sunt chirurgia, neurochirurgia, ginecologia.
Şpaga la medic este parte a stilului de viaţă al românului care se tratează în unitaţile medicale de stat. Istoric, responsabili de apariţia şi proliferarea ei au fost comuniştii. Imediat după 1947, spitalele au fost naţionalizate, medicii din policlinici au fost forţaţi să renunţe la cabinetele lor şi să lucreze la stat.
Totul s-a coroborat cu aplicarea unei directive NKVD care se cerea ca medicii, profesorii, judecătorii să aibă salarii mici. Astfel, puteau fi ţinuţi mai uşor sub control şi nu puteau să ridice capul.
Metehana continuată fără îngrădire după 1989, în condiţiile în care salariile medicilor au rămas mici comparativ cu cele din alte ţări ale Europei, dă semne de domolire în ultimii ani, însă rămâne un fenomen în majoritatea spitalelor de stat, unde se învârt sume fabuloase.
"Nişte mămici nu şi-au onorat contribuţia către doamna doctor"
"Faţă de acum 2-3 ani, când şpaga era în floare, cazurile flagrante ale medicilor care condiţio nează actul medical de ciubuc au scăzut mult. Acum doi ani, am avut cazuri cu şefi de secţie, mari profesori care condiţionau intervenţiile de şpagă. Totuşi, zonele cu cea mai mare şpagă rămân chirurgia şi naşterile", comentează Vasile Barbu, preşdintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.
Raluca este din Bucureşti, are 35 de ani şi a născut de trei ori. A cotizat pentru fiecare naştere. Spune că a dat banii după, nu a simţit nicio clipă că medicii ar condiţiona-o cu ceva, chiar au primit plicurile după îndelungi insistenţe.
Nu a fost la fel în cazul asistentelor. "Ele sunt cele care se gudură pe lângă tine aşteptând să le bagi ceva în buzunar s