Conducerea producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), controlat de omul de afaceri rus Vitaliy Machitski, spune că pe lângă problema legată de reducerea livrărilor de energie din partea Hidroelectrica afacerile companiei sunt influenţate negativ şi de scăderea cererii de aluminiu la export, care a făcut ca în ultimele luni cotaţia la aluminiu să coboare cu 27%, până la circa 2.000 de dolari/tonă.
Reprezentanţii companiei spun însă că încearcă să continue activitatea, iar închiderea temporară a unor unităţi de producţie este ultima soluţie pe care o iau în calcul. Aceasta este prima ieşire publică a oficialilor Alro după ce săptămâna trecută sindicaliştii combinatului de la Slatina au declarat că au fost anunţaţi că producţia ar putea fi oprită la finalul lunii februarie.
Alro încearcă în această perioadă să găsească un furnizor de energie la preţuri avantajoase, care să suplinească scăderea livrărilor de către Hidroelectrica, de la care Alro primeşte energie sub preţul pieţei. În plus, conducerea Alro este presată în ultima perioadă şi de sindicate.
"Factorii perturbatori de pe pieţele externe care au condus la scăderea drastică a cotaţiei aluminiului în trimestrul al patrulea la care se adaugă un preţ nepredictibil al energiei electrice determinată de declararea forţei majore la Hidroelectrica a avut un impact negativ asupra companiei. Nivelul actual al cotaţiei de 2.000 de dolari/tona de aluminiu ne asigură supravieţuirea, însă dacă continuă să scadă am putea avea probleme", a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina.
Scăderea preţului forţează producătorii de aluminiu să-şi reducă producţia
Pe plan internaţional mai mulţi producători au fost nevoiţi să-şi ajusteze în scădere nivelurile de producţie din cauza înrăutăţirii condiţiilor de pe piaţă. De exemplu, săptămâna trecută grupul Alcoa, care este