Mii de sustinatori ai partidelor de opozitie au iesit in strada joi cerand demisia guvernului din Romania. Potrivit politiei, la mitingul opozitiei au participat peste 7000 de oameni. Acestia au manifestat separat de protestatarii care se aduna de o saptamana, seara de seara, manifestand impotriva taierii salariilor si a cresterii taxelor facute de guvern la indrumarea FMI-ului. Si aceste proteste au continuat joi fara acte de violenta, iar numarul participantilor este in descrestere. Analistii sunt de parere ca protestele sunt prea mici pentru a pune in pericol situatia politica, insa sunt importante pentru atestarea scaderii popularitatii actualului guvern, fapt care reiese si din ultimele sondaje, scrie Reuters.
Washington Post noteaza ca in ultimele zile Romania s-a confruntat cu proteste de strada cauzate de nemultumiri fata de guvern si de standardele de viata, fapt care subliniaza saracia si nedreptatea din Est. Unele nemultumiri dateaza chiar din vremea revolutiei din 1989 care a dus la inlaturarea regimului Ceausescu. Oamenii sunt nemultumiti ca si acum exista o parte dintre fostii comunisti care detin puterea si controleaza resursele. Rezultatele acestei situatii se pot vedea azi in discrepanta dintre cei saraci si cei bogati.
Presedintele Traian Basescu a avut prima iesire publica de la declansarea protestelor. Adresandu-se ambasadorilor de la Bucuresti, presedintele a vorbit despre Iran, Orientul Mijlociu, reformele domestice si despre Primavara Araba, dar fara sa atinga in niciun fel subiectul fierbinte al protetelor. Mii de oameni, intre care si elevi care au lipsit de la scoala, au cerut si joi demisia guvernului de la Bucuresti, informeaza Huffington Post.
CNN anunta ca liderii opozitiei s-au intalnit cu premierul Emil Boc in fata caruia au sustinut ca alegerile anticipate sunt cea mai buna metoda de stopare a prote