România s-a regăsit şi în acest an în TOP 20 în Raliul Dakar. Emanuel Gyenes, sătmăreanul care scrie istorie pe două roţi în cel mai dificil raliu din lume, a terminat competiţia pe locul 17, cea mai bună poziţie ocupată vreodată de un reprezentant autohton.
Abia ajuns acasă, pilotul în vârstă de 27 de ani se gândeşte deja la ediţia din 2013, unde îşi doreşte prezenţa în TOP 15. Mani a vorbit pentru ProSport despre cum a trăit un rally-raid inedit, ce a trecut prin Argentina, Chile şi Peru, o ediţie îndoliată de decesul unul pilot de la clasa moto chiar în etapa de debut şi presărată cu numeroase accidente.
Mani, ce a însemnat pentru tine Dakar 2012?
Nu a fost o ediţie care să mă marcheze foarte tare. Mă bucur că am reuşit să ajung la finiş, însă aş fi vrut sa fiu în primii 15.
Ce te-a impresionat la ediţia din acest an?
Peisajul din Anzi, când am trecut din Argentina în Chile, pe la 4.700 de metri. Au fost impresionante şi zonele din Peru, în care mergeam şi vedeam în stânga Pacificul, iar la 50 de metri în dreapta erau dune.
Pentru prima dată Dakarul a trecut prin Peru. Ai avut emoţii pentru ce veţi găsi acolo?
Prima zi din Peru a fost foarte grea. Am avut foarte mult nisip şi sute de kilometri de fesh fesh (n.r. - nisip foarte fin).
A fost o ediţie cu multe victime la clasa moto. Nu te sperie asta?
Dakarul a devenit un mod de viaţă pentru noi. Nu mă uit la incidentele care se întâmplă, pentru că, dacă ar fi să le analizez pe toate, nu aş mai ieşi din casă. Când pornim în acest raliu, ne asumăm un risc şi ştim ce se poate întâmpla.
"Dakarul nu-mi iese din cap niciodată"
Ce este esenţial pentru un pilot din Dakar?
În primul rând trebuie să aibă ambiţie şi pregătire psihică, pentru că sunt foarte multe momente în care poţi ceda.
Care sunt costuri