Derapajul fata de programul convenit cu FMI si Comisia Europeana, ca urmare a exceselor facute in anul electoral, si problemele de finantare a datoriilor suverane din tarile zonei euro sunt principalele riscuri care planeaza asupra Romaniei in 2012, sustine economistul sef al Alpha Bank, Ella Kallai.
Wall-Street.ro.: Care sunt principalele riscuri pentru Romania in acest an?
Ella Kallai: Fata de anul trecut exista doua mari diferente. Prima datorata anului electoral si a doua datorata extinderii problemelor legate de finantarea datoriei suverane in mai multe tari din zona euro, care creeaza tensuni financiare cu efecte negative asupra economiei reale. Riscul asociat anului electoral ar fi derapajul fata de programul economic convenit cu FMI si Comisia Europeana, care ar impiedica fructificarea masurilor de consolidare fiscala luate pana acum, in sensul diferentierii avantajoase fata de plutonul tarilor emergente din Europa centrala si rasariteana, cuantificabila intr-un risc de tara mai redus. Tensiunile financiare din zona euro nu fac decat sa ingreuneze procesul de diferentiere.
W.S.: Deflatia ar putea fi o problema care sa ne ingrijoreze?
E.K.: Deflatia nu cred ca trebuie sa ne ingrijoreze, pentru simplul fapt ca competitia nu este destul de puternica in structura de productie si a serviciilor.
W.S. In ceea ce priveste costurile de imprumut, credeti ca va fi o presiune puternica in prima parte a acestui an si cum va putea sa se diferentieze Romania de alte economii din zona?
E.K.: Presiunea va fi in crestere pana in martie cand se asteapta masuri suplimentare pentru rezolvarea problemei datoriilor publice zonei euro. Diferentierea se poate realiza doar in timp, prin politici economice consistente cu obiectivele declarate in programul economic agreat cu FMI si Comisia Europeana.
W.S.: Cum vedeti situatia din Ungaria si care