UniCredit Ţiriac Bank a convins deja câteva sute de clienţi să-şi pună banii într-un depozit pe doi sau trei ani cu dobândă de 7% pe an la lei şi 4,5-5% pe an la euro, dar aceştia sunt în continuare reticenţi să-şi blocheze economiile la bancă pe termene de cinci sau şapte ani.
"Există o cerere mai mare pentru depozitele în euro pe termen lung pentru că există încă teama de devalorizarea leului. Am atras deja câteva sute de depozite pe doi sau trei ani, dar foarte puţini au ales să economisească pe şapte ani. Vrem să ajungem la 1.000-2.000 de clienţi până la finalul anului", a declarat Bogdan Spuza, director marketing şi segmente în cadrul diviziei de retail a UniCredit Ţiriac. Banca a lansat la începutul anului depozite cu scadenţa la doi, trei, cinci şi respectiv şapte ani şi plăteşte dobânzi de 7% pe an la lei şi între 4,5% şi 6% pe an la euro. El afirmă că ţinta este reprezentată de clienţii care au deja depozite pe termen scurt de câteva mii sau chiar zeci de mii de euro.
Mai multe bănci au venit în ultima perioadă cu oferte de depozite pe termene lungi în încercarea de a echilibra balanţa între creditele acordate pe termen lung şi resursele atrase pe termen scurt, dar şi în contextul în care se confruntă cu restrângerea finanţărilor primite de la băncile-mamă.
Multe bănci s-au pliat în trecut după preferinţa pentru produse lichide a clienţilor şi s-au mulţumit să atragă economii pe termen scurt, majoritatea depozite cu scadenţa la o lună sau trei luni. Cei mai mulţi clienţi îşi reînnoiesc depozitele la scadenţă şi ajung în final să-şi ţină banii la bancă mult mai mult timp. "A fost o problemă şi de cerere şi de ofertă până acum. Clienţii au fost reticenţi să economisească pe termen lung, dar nu a existat nici ofertă. Bariera aceasta nu putea fi spartă decât de ofertă. Cred că cererea pentru astfel de produse va creşte în viitor", comen