După FMI, Comisia Europeană lansează şi ea un apel lumii exterioare Uniunii Europene, pentru a recapitaliza fondul. Statele europene s-au angajat în termeni mai mult sau mai puţini clari să o facă şi ele, dar Bruxelles-ul aşteaptă un semnal clar de la ţările emergente.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Apelul Comisiei Europene este făcut în vederea viitoarei reuniuni G20, care va fi organizată în Mexic, la sfârşitul lunii februarie. El urmează anunţului făcut de FMI însuşi, care spune că are nevoie de 500 de miliarde suplimentare, pentru a face faţă crizei actuale.
SUA şi ţările emergente sunt vizate aici în mod special, iar la Bruxelles se crede că recapitalizarea FMI trebuie să aibă o dimensiune mondială.
Ideea Comisiei Europene este ca Uniunea să nu fie lăsată singură în această încercare, întrucât, avertizează Bruxelles-ul, "nicio regiune a lumii nu este la adăpost de o criză economică".
În faţa unui refuz al SUA de a alimenta FMI, care să servească drept scut zonei euro, europenii se văd nevoiţi să insiste şi să vizeze aici ţări ca Brazilia, China, India şi Rusia. Japonia s-a arătat gata de o contribuţie, cu condiţia ca şi Europa să facă un efort important.
Ţările zonei euro s-au angajat deja să contribuie per total cu 150 de miliarde de euro, urmând ca cele din afara zonei euro să aducă un supliment de 50 de miliarde.
Cehia şi-a exprimat deja reticenţa faţă de acest proiect, iar Marea Britanie a spus clar că nu va contribui la întărirea unui organism menit să protejeze zona euro, căreia ea nu îi aparţine. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre FMI
După FMI, Comisia Europeană lansează şi ea un apel lumii exterioare Uniunii Europene, pentru a recapitaliza fondul. Statele europene s-au angajat în termeni mai mult sau mai puţini clari să o facă şi ele, dar Bruxelles-ul aşteaptă un semnal clar de