MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Abordarea terapeutica a ascitei trebuie sa tina cont de cauza producerii ei, fie ca este vorba de ciroza hepatica, hepatita acuta alcoolica, sindromul Budd-Chiari, cancerul primitiv al ficatului, tumorile maligne intraperitoneale sau tuberculoza peritoneala. In cazul dvs., ascita reprezinta o acumulare in exces de lichid in cavitatea abdominala, datorata hipertensiunii portale si nivelurilor serice reduse de albumina, rezultate in urma alterarii functionale a ficatului (ciroza). Altfel spus, atunci cand circulatia sangelui prin ficat devine tot mai greoaie, fenomen datorat sclerozarii parenchimului hepatic (ciroza), o parte din apa continuta de sange se revarsa in abdomen, determinand, de regula, distensia abdominala (cresterea volumului abdominal), meteorismul sau balonarea abdominala.
Uzual, tratamentul simptomatic (identic pentru toate formele de ascita) presupune repausul la pat, regim desodat strict (mai putin de 50 mEq/l zi Na+), administrarea de diuretice, care ajuta la reducerea acumularii in exces a lichidului abdominal (Spironolactona in doza de 100-300 mg/zi la inceput, apoi Furosemid, in caz de ineficienta, incepand cu 20 mg/zi) si, in ultima instanta, paracenteza (punctie evacuatoare) - extragerea repetata de lichid intraabdominal, asociata cu perfuziile intravenoase cu albumina, benefice in anumite cazuri.
Sigur ca, in absenta unui tratament etiologic capabil sa stopeze procesul de fibrozare hepatica, punctia evacuatoare nu rezolva aceasta complicatie decat temporar, scoaterea lichidului fiind urmata de refacerea lui rapida. Avand in vedere ca tratamentul cirozei hepatice reprezinta apanajul echipei medicale sub supravegherea careia sunteti, voi aminti doar, cu titlu informativ, cateva variante farmaceutice posibile in a