Societățile Elsaco-Branpis,declarate câștigătoare la licitația Primăriei Bacău pentru al doilea grup de cogenerare de la CET, trebuie sa cheltuie 23 de milioane de euro până în 2013.
Din primăvară, societățile Elaco și Branpis vor începe lucrările pentru cel de-al doilea grup de cogenerare. Va trebuie realizată proiectarea, livrarea, instalarea şi punerea în funcţiune a unei centrale moderne pe gaz. Câştigătorul licitaţiei trebuie să instaleze turbine cu gaze şi abur, echipate cu un compresor, turbină de gaze, cazan recuperator, cu ardere suplimentară, ș.a. „Au început procedurile de achiziții. Proiectul trebuie implementat până în 2013. Altfel de pierd banii. Sperăm să înceapă construcția lui cât mai repede", a spus viceprimarul Dragoș Luchian. O altă condiție impusă de europeni pentru a nu pierde finanțarea este ca numărul de apartamente racordare la CET să crească cu 25%, de la 20200 cât sunt acum, până la 25250 de abonați, în următorii ani.
Modernizarea CET Bacău este blocată de contestaţii
Competiția pentru achiziționarea celui de-al doilea grup de la CET nu a fost lipsită de scandal. Comisia de licitație a Primăriei Bacău a fost acuzată de încălcarea legii la atribuirea unui contract din fonduri UE.
Firmele de casă ale Primăriei Bacău înghit încă 23 de milioane €
Consorţiile conduse de societăţile Romib, Romelectro şi TSK, care s-au înscris la licitația pentru noul grup de cogenerare la CET, au fost descalificate, iar licitaţia a fost câştigată de singurul ofertant rămas, Elsaco-Branpis, chiar dacă nu avea atestatele și experiența necesară pentru o astfel de investiție. „Contractorul nici nu poate începe lucrările, neavând certificările necesare", se arată în reclamația depusă la CNSC, semnată de Viorel Gafiţa, reprezentantul Romelectro, care a participat la licitație.
Asociatul lui Stavarache, șeful Grupului de Cogenerare de