Mai multe ONG-uri sesizează derapaje grave ale presei în reflectarea protestelor din ultima săptămână şi fac apel la jurnalişti să prezinte evenimentele cu responsabilitate, echilibrat şi nepartizan.
‘În ultima săptămână, odată cu declanşarea acţiunilor de protest, constatăm că mass-media s-au abătut uneori de la misiunea de a informa corect şi imparţial publicul. Menţinerea interesului public ca principal reper în activitatea presei este crucială. Într-o situaţie cu impact major asupra vieţii sociale şi politice, este explicabilă intensa preocupare a unor actori politici de a o valorifica în propriul interes.
Considerăm însă că jurnaliştii au datoria de a servi dreptul publicului de a fi corect informat şi trebuie să evite orice situaţie ce ar aservi mass-media oricărui interes partinic’, se arată în comunicatul semnat de Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român de Jurnalism de Investigaţie, Asociaţia Jurnalistelor din Romania ARIADNA, Societatea Jurnaliştilor din Galaţi şi Asociaţia PUBLICMEDIA, remis vineri Agerpres.
Semnatarii comunicatului au constatat, în perioada 13-19 ianuarie, o serie de derapaje ale presei (scrise, audio-vizuale şi online) în sensul ‘abandonării neutralităţii şi echidistanţei cerute de bunele practici jurnalistice, accentuării senzaţionalismului şi a verificării riguroase a informaţiei’. Printre abaterile grave de la profesionalism ale mass-media, organizaţiile semnalează: instigarea făţişă la diferite acte – chemarea oamenilor la proteste sau descurajarea lor de a protesta, asocierea implicită şi explicită unui grup social, cum ar fi galeriile de suporteri sportivi, cu violenţa sau reflectarea distorsionată a realităţii din teren. ‘Preocuparea pentru senzaţional ridiculizează protestul şi nu reflectă diversitatea participanţilor şi a opiniilor exprimate’, afirmă ONG-urile,