Economia a revenit anul trecut în teritoriul pozitiv, după doi ani de recesiune, însă avansul statistic al PIB nu a ajuns să fie resimţit de români, semnalele de revenire a consumului şi creditării fiind firave. Iar ultimul trimestru al anului 2011 a adus o încetinire a creşterii economice.
Auspiciile pentru acest an nu sunt foarte favorabile având în vedere că la nivelul zonei euro contracţia pare să fii început din T4 2011.
Preşedintele Traian Băsescu preconizează că "datele statistice vor indica o creştere economică medie de aproximativ 2,5% pentru anul 2011", după ce în primele nouă luni ale anului 2011 economia românească a evoluat "peste aşteptările multora", în special datorită producţiei agricole bune, cererii mari la export şi investiţiilor guvernamentale. Produsul Intern Brut s-a majorat, în termeni reali, în primele nouă luni ale lui 2011, cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Însă creşterea economică statistică nu s-a reflectat în nivelul de trai, fiind nevoie de o creştere economică sustenabilă.
Ultimul trimestru al anului 2011 a adus veşti mai puţin îmbucurătoare de la o serie de indicatori macro, imaginea de ansamblu indicând o încetinire a economiei.
Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a rămas pe plus în octombrie şi noiembrie, dar ritmul de creştere a frânat, astfel că unii analişti prevăd contracţie în T1 2012, în contextul slăbirii cererii externe pe fondul problemei datoriilor suverane cu care se confruntă Europa.
Industria şi-a majorat contribuţia la formarea PIB prin intermediul exporturilor - care au reuşit să contracareze scăderea cererii interne rămânând principalul motor care susţine economia. Însă, din cauza frânării economiilor vestice contribuţia exporturilor în perspectivă la PIB devine incertă.
În planul consumului, grupul francez Carrefour, care a dat st