Băncile italiene, în frunte cu UniCredit, au fost principalii utilizatori ai mecanismului de împrumuturi pe trei ani lansat de Banca Centrală Europeană în decembrie, conform unui nou raport de cercetare.
UniCredit, cea mai mare bancă italiană din punct de vedere al activelor, a luat 12,5 miliarde de euro în împrumuturi pe trei ani, urmată de Intesa Sanpaolo cu 12 miliarde de euro și Monte dei Paschi di Siena, care s-a împrumutat cu 10 miliarde, conform unui raport al analiștilor Morgan Stanley citat de publicația financiară „Financial Times”.
Informațiile, oferite către Morgan Stanley dar nepublicate până acum, subliniază cât de dependente au ajuns băncile din unele țări ale zonei euro de mecanismele de urgență implementate de autoritățile europene.
Totodată, acestea vor alimenta recunoștința băncilor italiene pentru Mario Draghi, care a devenit președintele BCE în noiembrie și care a implementat acest mecanism de finanțare la scurt timp după aceea. Băncile din zona euro și mai ales de la periferia acesteia au fost excluse timp de luni de zile de pe piețele de finanțare, investitorii evitând să investească în altceva decât în cele mai de încredere obligațiuni, în special în cele emise de statele din nordul Europei.
Nevoile de finanțare pe 2012
Pe lângă băncile italiene, alți utilizatori importanți ai facilității de împrumut pe trei ani a BCE includ Royal Bank of Scotland, care a luat 5 miliarde prin intermediul subsidiarei olandeze, sumă echivalentă cu un sfert din nevoile de finanțare pe 2012, conform Morgan Stanley, precum și băncile spaniole.
Alimentarea cu fonduri BCE de către băncile Italiene, care se ridică la mai mult de 50 de miliarde, înseamnă că acestea și-au acoperit, deja, 90% din nevoile de finanțare pe 2012.
Află aici de ce băncile europene au ajuns să se împrumute de la companiile pe car