România îşi va trimite în premieră un satelit artificial în spaţiu. Numit GOLIAT, acesta va fi lansat de către Agenţia Spaţială Europeană pe 9 februarie, de la o bază din Guyana Franceză.
Lansarea pe orbită a satelitului va avea loc cu ocazia primului zbor al rachetei VEGA. Satelitul a trecut prin toate testele şi momentan este integrat pe lansator împreună cu alţi şapte sateliţi de mici dimensiuni, numiţi CubeSat.
GOLIAT este un cub cu laturi de 10 centimetri şi greutate de un kilogram, conceput şi dezvoltat de către Agenţia Spaţială Română, împreună cu Instititul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007. Misiunea are un caracter educaţional şi experimental, microsatelitul fiind primul trimis vreodată de ţara noastră, scopurile acestuia nefiind prea măreţe, ci pur şi simplu de încercare.
Trei sisteme integrate
Satelitul va îndeplini trei funcţii de cercetare în spaţiu, având integrate sisteme specifice. Astfel, CICLOP este o cameră de observare a Terrei cu o rezoluţie de trei megapixeli. Deşi aceasta pare mică, în spaţiu, camerele performante sunt foarte sensibile, după cum a declarat şeful Agenţiei, Marius Piso, iar o fotografie din spaţiu „călătoreşte" până la centrele de la Măgurele şi Mărişel (Cluj) în aproximativ o săptămână.
Al doilea sistem este Dose-N, un detector de radiaţii nucleare. Acesta are ca obiectiv măsurarea dozei totale de radiaţii în puncte multiple ale orbitei satelitului, pentru a caracteriza mediul de particule nucleare între 300 şi 1450 de kilometri atitudinii. Scopul misiunii îl reprezintă o mai bună cunoaştere a condiţiilor aşteptate pe orbită.
Ultimul sistem se numeşte SAMIS şi este un detector de micrometeoroizi. Miliarde de particule de praf cu dimensiuni de ordinul micrometrilor orbitează planete, iar SAMIS le va studia.
Dăm 2,1 de lei pe cap de locuitor pentru a fi în Agenţia Spaţială Europeană