Un inginer român experimentează într-o comună din judeţul Bacău o soluţie eficientă pentru încălzirea locuinţelor. Este vorba despre colectoarele solare, folosite pe scară largă în Occident, dar aflate la stadiu de pionierat în România.
L-am întâlnit pe inginerul Zamfir, alături de soţia lui, Camelia, în comuna Brusturoasa din judeţul Bacău. Deşi originari din Galaţi, au ales acest loc, între munţi, pentru a-şi materializa proiectul. Casa a fost construită cu ajutorul voluntarilor, din 2009 până în 2011. De ce tocmai aici? Pentru că în partea asta de ţară au găsit susţinerea autorităţilor locale. Cu atât mai mult cu cât Ion Zamfir vrea să arate în special oamenilor din mediul rural tehnologiile neconvenţionale. Povesteşte că a fost, în 2002, în Ţara Galilor. A văzut sate întregi în care oamenii prindeau razele soarelui şi îşi asigurau confortul. Cum anume? Cu ajutorul colectoarelor solare. O denumire mai puţin pompoasă a ceea ce specialiştii numesc panouri solare. Ai nevoie de ţeavă de cupru, vată minerală pentru izolaţie, corpul panoului din scândură, iar partea expusă la soare din sticlă sau policarbonat, zice românul că a învăţat de la galezi să facă primul său colector solar. Mijloacele de obţinere sunt simple - „o lampă de gaz, coturi, sârmă de cositor", pare atât de simplu din descrierea inginerului român.
Şcoală de tehnologii alternative
Acolo unde a fost el, în Ţara Galilor, era un centru pentru tehnologii alternative. Românul a vizitat ulterior asemenea centre şi în Franţa, Germania sau Olanda. Sunt locuri în care oamenii descoperă noi metode prin care îşi pot face viaţa mai uşoară. „Lumea trebuie să înţeleagă, inclusiv în România, că energia pe care o ştim acum - cărbuni, gaze - nu va fi mai ieftină în viitor. E nevoie de soluţii alternative pentru energie cât mai ieftină", explică specialistul. Ceea ce au realizat la Brusturoasa soţii C