Tot mai multi romani aleg calea chiriilor, achizitionarea unei locuinte proprii fiind doar un vis frumos, dar pe care doar o mica parte din ei au reusit sa-l transforme in realitate
Protagonistii contractului de inchiriere sunt cele doua persoane care se angajeaza prin semnarea acestuia sa puna la dispozitie un anumit bun, mobil sau imobil, spre a fi utilizat de catre un altul. Fiind un contract bilateral, fiecare parte implicata, atat locatorul (cel care pune la dispozitie bunul), cat si locatarul (beneficiarul direct), avand drepturi si obligatii, asa cum este prevazut in orice contract clasic. Inchirierea se realizeaza sub imperiul unor conditii, acest lucru fiind necesar pentru a proiecta legal durata, modalitatea de plata sau alte prestatii care pot fi personalizate in functie de necesitatile celor implicati.
Daca ai de gand sa inchiriezi o proprietate care ti-a facut cu ochiul, afla ca iti revin destul de multe obligatii, asa ca ar trebui sa iti protejezi bunul inchiriat mai ceva ca pe un ou Faberge. Atentie, tot tu vei fi raspunzator de pagubele produse chiar daca un membru al familiei tale sau un prieten “are grija” sa sparga un geam sau sa strice mobila!
Pretul pe care tu, ca locatar, va trebui sa-l platesti pentru folosinta bunului este binecunoscuta chirie, adica suma direct proportionala cu facilitatile obtinute si care se achita fie global, fie pe unitati de timp stabilite cu locatorul.
Obligatii de locator
In momentul in care intra in vigoare contractul de locatiune, locatorul - adica persoana care pune la dispozitie bunul care urmeaza a fi inchiriat - trebuie sa asigure locatarului folosinta bunului pe toata durata contractului, sa ii garanteze protejarea si reparatia acestuia si sa-l asigure ca terti sau alti factori nu il vor deranja pe parcursul derularii contractului. Mai pe intelesul tuturor, chiriasul n