De trei ani, cazurile de urgenţă anunţate prin sistemul 112 cad în sarcina Ambulanţei şi SMURD-ului. Deşi Ambulanţa este cel mai vechi serviciu de acest gen şi are ca personal medici şi asistenţi medicali care pot acorda asistenţă medicală de urgenţă, SMURD-ul, care are doar rol de transport şi descarcerare, este cotat, în rîndul populaţiei, ca fiind cel mai credibil.
Tocmai de aceea între cele două servicii publice de urgenţă există, tacit, un război al concurenţei. Noul proiect al legii Sănătăţii pus pe tapet de guvernanţi de o săptămână, a adus un nou scandal în Urgenţele din sistemul medical românesc care s-a lăsat cu demisii şi divulgarea a numeroase afaceri ilegale din domeniul medical.
„Pe Ambulanţă avem medic doar în tura de dimineaţă, de la 8.00 la 16.00, dar ar fi necesar ca la fiecare tură să existe un medic. Cazurile ne sunt anunţate de către dispceratul 112 care ni le repartizează. Nu mi se pare normal faptul că SMURD este solicitat la cazurile grave în defavoarea noastră, a Ambulanţe,i pentru că acest serviciu are doar paramedici care nu fac decât transportul pacientului şi nu intervin pentru a salva pacientul. Este strigător la cer ce se întâmplă. Aceşti paramedici nu fac faţă la anumite cazuri şi tot noi suntem solicitaţ,i pentru că SMURD-ul execută doar trasport, nu administrează nici măcar un calmant, sau o perfuzie pentru că nu au acest drept. Consider că SMURD este un focar creat de ARAFAT. Locul lor ar fi doar la cazurile de descarcerare“, a declarat dr. Veaceslav Condrea de la Ambulanţa Făgăraş, citat de Monitorul de Făgăraş.
„La noi, sistemul 112 şchiopătează deşi a fost copiat din străinătate. Spre deosebire de Europa unde sistemul funcţionează foarte bine, la noi nu este aşa. Mă refer la faptul că dispeceratul 112 care repartizează cazurile fără o bază reală şi fără să se gândească la viaţa oamenilor. De exemplu, tri