* tocmai de aceea şi cotaţia lor înregistrează o creştere când se ajunge la etapa perfectării actelor notariale privind tranzacţionarea
În primele episoade au fost prezentate preţurile informative minime în funcţie de care se fac actele notariale pentru apartamente, case şi spaţii comerciale atât în municipiu, cât şi judeţ. Astăzi vă prezentăm tabelele cuprinzând cotaţiile pentru terenuri intravilane şi extravilane situate în municipiul Brăila şi în comunele arondate Judecătoriei Brăila, urmând ca într-o ediţie viitoare să vă prezentăm cotaţiile şi pentru celelalte comune, arondate Judecătoriilor Ianca, Făurei şi Însurătei.
Ca modificări faţă de anul trecut, aşa cum a punctat Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), ar fi trendul ascendent înregistrat de cotaţiile la terenurile agricole extravilane. "Terenurile arabile fertile au înregistrat în medie o creştere cu 20%, în timp ce pentru terenurile de construcţii, evoluţia este descendentă. Mai precis, avem acum cotaţii în scădere în medie cu 15 procente faţă de anul trecut", a explicat sursa citată.
Listele cu noile preţuri au intrat în vigoare de luni, 16 ianuarie şi sunt valabile în semestrul I al acestui an. În etapa următoare vor fi prezentate tabelele cu preţurile informative pentru terenurile din municipiu, dar şi din judeţ.
Potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici îşi actualizează, de obicei o dată pe an, chiar în luna ianuarie, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România a reactualizat preţurile de referinţă pentru imobile ce pot face obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate