Acest segment a avut o scădere puternică după venirea crizei
Printre problemele cu care se confruntă firmele de proiectare sunt competiţia extrem de puternică şi lupta pentru preţul cel mai scăzut în detrimentul calităţii
După venirea crizei, segmenul de proiectare şi arhitectură, care reprezintă 2-5% din totalul pieţei construcţiilor, a scăzut puternic, potrivit directorului general şi preşedintelui companiei de proiectare şi consultanţă IPTANA, Cornel Marţincu. Însă, acest segment ar putea fi influenţat pozitiv de redresarea lucrărilor pentru infrastructura de transport.
"Piaţa infrastructurii de transporturi pot să garantez că va creşte. E obligatoriu, pentru că noi fiind acum parte din Uniunea Europeană, nu avem încotro. Este atât de mare cererea în domeniul infrastructurii, încât indiferent care ar fi conjuncturile, investiţiile în domeniul infrastructurii de transporturi vor trebui făcute, şi cu susţinere puternică din partea Uniunii Europene", a spus Marţincu, conform Mediafax.
În schimb, el estimează că pe segmentul imobiliar creşterea va fi extrem de lentă, din cauza încrederii scăzute, lipsei de echilibru între cerere şi ofertă sau a preţurilor "destul de mari".
Unul din factorii care poate asigura creşterea sectorului de construcţii, în condiţiile limitărilor bugetare, este promovarea proiectelor în parteneriat public-privat, potrivit reprezentantului IPTANA.
Printre problemele cu care se confruntă în prezent firmele de proiectare sunt, conform sursei citate, competiţia extrem de puternică şi lupta pentru preţul cel mai scăzut în detrimentul calităţii, dar şi promovarea proiectelor în sistem de proiectare-execuţie, justificată printr-o implementare mai rapidă a investiţiei.
"Într-un buget de 2-3% din valoarea investiţiei, practic proiectanţii nu mai contează, discuţiile sunt toate la nivelul beneficiar-constru