Vânătoarea de la Balc este, potrivit Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA), o practică medievală, imorală şi crudă. Animalele sunt practic „recoltate", fiind crescute şi încurajate să se înmulţească pentru un singur scop, uciderea lor din plăcere. Carmen Arsene, vicepreşedintele FNPA, îi cheamă pe bihoreni şi nu numai la proteste, împotriva imoralităţii şi cruzimii.
Potrivit comunicatului postat pe site-ul FNPA, legea 486/2004, care permite înfiinţarea „crescătoriilor" de genul domeniului cinegetic de la Balc, a fost „fabricată în interes propriu de către un politican, mare vânător al României". „În conformitate însă cu Legea 205/2004, modificată şi completată prin legea 9/2008, practicarea tirului pe animale domestice sau captive este interzisă şi reprezintă infracţiune ce se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă penală şi confiscarea animalelor", a spus Carmen Arsene.
Ion Ţiriac şi Wolfgang Porsche, aşteptaţi în această după-amiază la aeroportul din Oradea
Vezi aici care este averea miliardarului Ion Ţiriac.
Dezechilibraţi şi frustraţi
Potrivit apărătorilor drepturilor animalelor, vânătoarea nu poate fi sport sau un mod de a te recrea. „Vânătoarea, la modul general, contravine moralei. Însă ceea ce se întâmplă anual la Balc contravine inclusiv principiilor elementare ale Codului de etică vânătorească, precum afirmă chiar şi Asociaţia generală a vânătorilor şi pescarilor din România. Persoana căreia îi face plăcere uciderea, suferinţa, agonia unei fiinte, vederea animalului insangerat, nu poate fi decat una cu un dezechilibru moral major sau o persoana cu un excedent de frustrari, ambele cazuri necesitand a intra in atentia societatii", a mai spus vicepreşedintele FNPA. „Orice om cu principii condamnă această rusinoasă şi crudă "orgie vânătorească". Orice român cu principii se simte umilit să priveasca an de an cum un