Ruptura la varful Bancii Transilvania: dupa noua ani in care a condus una dintre putinele banci cu capital privat romanesc pana pe locul al treilea in sistemul bancar, Robert Rekkers pleaca din functia de director general , board-ul bancii considerand ca este nevoie de un “suflu nou” pentru a creste valoarea acesteia, care pe Bursa mai inseamna doar o cincime din cele aproape 2 miliarde de euro la care era evaluata pe maximul din 2007, potrivit unor surse din piata.
Banca Transilvania avea dupa primele noua luni ale anului trecut un profit de 106,9 milioane de lei (25,4 milioane de euro), cu peste 50% fata de castigul din perioada similara a anului trecut. Activele bancii au crescut cu 9% de la inceputul anului, ajungand la 23,57 miliarde de lei.
Din 2002, de cand a preluat conducerea executiva a Bancii Transilvania, Robert Rekkers (foto) a reusit sa creasca activele bancii de peste 40 de ori si sa treaca de la profituri de ordinul zecilor de milioane de lei la 300-400 milioane de lei in anii de varf 2007-2008, pentru ca ulterior sa mentina banca profitabila in anii de criza, in conditiile in care o serie de alte banci din sistemul bancar au inceput sa inregistreze pierderi.
Rekkers este omul care a adus Banca Transilvania pe locul al treilea in sistemul bancar dupa active si pe locul patru dupa valoarea profitului, conform rezultatelor de pe primele noua luni ale anului trecut.
Pe Bursa insa, banca a resimit puternic criza din ultimii ani, valoarea acesteia scazand pana sub 365 milioane de euro. Multe din companiile de pe Bursa sunt acum evaluate mult mai jos decat in anii de boom, dar cu toate acestea, administratorii Bancii Transilvania, care reprezinta interesele actionarilor principali, au considerat ca este nevoie de un impuls nou care sa urce evaluarea bancii, mai ales ca aceasta a fost tot timpul o tinta de