- Descoperit in perioada cand Estonia se numara printre republicile URSS, ozn-ul din Tallinn a intrat in atentia publicului dupa 1989, odata cu deschiderea arhivelor KGB. O poveste misterioasa, cu o fantana si zeci de morti -
Enigma din fantana
In anul 1984, un grup de cativa muncitori din Tallinn, capitala Estoniei, s-au deplasat intr-un cartier marginas, aflat in apropierea parcului Merivalja, pentru a-si ajuta un coleg de la locul de munca, pe nume Virgo Mitt, sa sape in curtea casei sale un put. Zis si facut, oamenii s-au pus veseli pe munca, stimulati si de un snaps cu ienupar si piper. Cand, la o adancime de 6-7 metri, aparatul de foraj a inceput sa scrasneasca si mai apoi s-a blocat intr-o piedica dura, de netrecut. Muncitorii au insistat, dar rezultatul a fost ruperea aparatului, desi sfredelul era dintr-un otel special. Un corp masiv si foarte dur impiedica continuarea sapaturilor.
Cu ajutorul unui clivor (un instrument special de taiat diamantele), muncitorii au reusit pana la urma sa desprinda un fragment din obiectul ingropat in pamant, pe care, uimiti de aspectul lui (ceva intre metal si cristal), l-au trimis ulterior unui laborator de analize local, care nu a reusit sa afle originea sa. In cateva ore (conform centralismului sovietic), probele au fost expediate cu un curier special la Moscova si la Leningrad.
Mai tarziu, institutul tehnic de fizica din Moscova a afirmat ca era vorba despre un obiect facut dintr-un aliaj foarte rar de titan, argint, galiu, thoriu, indiu si niobiu, in vreme ce institutul de tehnica aeronautica din Leningrad informa autoritatile comuniste ca metalul analizat era "imun" la acizi si avea o protectie uriasa impotriva temperaturilor inalte.
Casa lui Virgo Mitt Duritatea lui era, de asemeni, remarcabila: suporta o presiune de 1277 de kilograme pe metrul patrat. Dupa rezultatele expert