Protestele desfasurate in ultimele sase zile in Romania au atras atentia presei internationale, care a fost luata prin surprindere de brutalitatea demonstratiilor si de viteza cu care au izbucnit.
Romania era vazuta drept o tara obisnuita cu traiul greu, mai ales dupa adoptarea masurilor de austeritate din 2010, masuri care prevedeau pierderea locurilor de munca, taierea salariilor, inghetarea pensiilor si reducerea asistentei sociale.
Andreas Treichl, presedintele Erste Group a declarat ca cei doi ani de austeritate la care a fost supusa populatia romana, au fost brutali si de necrezut, insa est-europenii sunt obisnuiti cu traiul greu, laudandu-i pe romani pentru rezistenta lor.
Acest lucru a fost valabil pana saptamana trecuta cand o serie de manifestatii au izbucnit impotriva coalitiei de guvernare si mai ales impotriva presedintelui Traian Basescu.
Ziaristii de la BBC au precizat ca manifestatiile au fost la fel de violente precum cele de la Revolutia din 1989, insa la o scara mai mica.
In opinia celor de la BBC News protestele au fost declansate de cearta televizata intre subsecretarul de stat, Raed Arafat, si Traian Basescu in privinta privatizarii sistemului medical de urgenta.
Demisia doctorului Raed Arafat a dus la coalizarea populatiei impotriva presedintelui Traian Basescu si la declansarea protestelor in Bucuresti si Targu Mures, orasul in care doctorul a urmat cursurile Facultatii de Medicina si locul unde si-a inceput cariera de medic.
Prin inceperea conflictului cu o figura publica populara, Traian Basescu a spart un balon de tensiuni sociale acumulate in timpul trecut de la inceperea crizei economice, sunt de parere cei de la BBC News.
Acest lucru a fost evident din a doua zi de proteste cand protestatarii nu mai mentionau problema legii sanatatii, lozincile lor indreptandu-se mai ales impotriva guv