* Cand afara e frig, trageti-va in bucatarie, la caldurica, si transformati-va in alchimisti. Va oferim retete infailibile! *
Alifie "tripla"
Ingrediente:
* 500 g untura de porc
Parti egale de:
* coada-soricelului (flori si frunze proaspete)
* galbenele (flori proaspete si frunzulite crude, nemanate)
* frunze proaspete de zmeur (varfurile sau frunzulitele crude)
Mod de preparare:
* Luati un pumn din amestecul de plante (coada-soricelului, galbenele si frunze de zmeur, in parti egale), maruntiti-le si puneti-le deoparte.
* Incalziti untura de porc, adaugati plantele, amestecati si lasati sa fiarba incet, la foc mic, 4-5 minute. Ramaneti tot timpul langa ele, nu iesiti afara. Luati, apoi, cratita de pe foc, lasati amestecul sa stea asa 3-4 zile, dupa care mai incalziti-l o data.
* Strecurati alifia printr-un tifon pus intr-o sita, stoarceti bine tifonul si turnati-o apoi in borcanele cu capac. Borcanelele cu alifie se tin in frigider. Nu preparati o cantitate prea mare, ca sa nu se rancezeasca. Este bine ca alifia sa fie proaspata.
La ce foloseste:
Extern:
* in aproape toate problemele de piele, inclusiv leziuni si rani
* pentru tratarea hemoroizilor.
Alifie de galbenele
Ingrediente:
* 1 pumn (mare!) de flori, frunzulite si tije de galbenele (proaspete, neatinse de mana)
* 500 g untura de porc
Mod de preparare:
* Se incinge untura de porc si se adauga plantele maruntite. Se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 10 minute, si apoi sa stea trei zile la temperatura camerei. In a patra zi, se mai incinge o data amestecul si se strecoara printr-un tifon.
* Se toarna alifia in borcanele si se lasa sa se raceasca. Se inchid borcanelele cu capac si se pastreaza la rece. @N