Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat drept neconstituţională legea eutanasierii câinilor fără stăpân, pe motiv că soluţiile prevăzute nu sunt clare şi previzibile, iar autorităţile locale trebuie să apeleze la eutanasiere doar în ultimă instanţă, după epuizarea celorlalte măsuri.
”Curtea reţine că textul art.I pct.8 din lege stabileşte soluţiile preconizate cu privire la obligaţia autorităţilor publice de a gestiona problema câinilor fără stăpân fără a ţine seama de o ordine în care trebuie aplicate, astfel încât autorităţile publice chemate să aplice legea criticată vor fi puse în situaţia de a alege aleatoriu una sau mai multe dintre acestea. Or, soluţiile preconizate de un act normativ nu pot fi aplicate în mod aleatoriu, legiuitorul fiind obligat să stabilească condiţii, modalităţi şi criterii clare şi obiective de aplicare. Astfel, raportat la legea criticată, Curtea observă că legiuitorul trebuie să stabilească o ordine de prioritate cu privire la aceste soluţii, iar soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân să fie aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, dar nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen”, se arată în motivarea deciziei luată de CCR în data de 11 ianuarie.
CCR consideră că adoptarea măsurilor care să ţină sub control fenomenul câinilor fără stăpân ţine de ”marja de apreciere a statului”, astfel încât legiuitorul este cel chemat să stabilească condiţiile normative concrete în care acest fenomen trebuie gestionat. Astfel, judecătorii constituţionali declară că este necesară o responsabilizare a autorităţilor publice locale, inclusiv prin sancţiuni de natură contravenţională sau penală, pentru a se evita recurgerea la măsura eutanasierii. De asemenea, gestionarea problemei câinilor fără stăpân nu