În multitudinea de mesaje, comentarii, analize și transmisiuni în direct din centrul Bucureștiului a lipsit parcă ceva. Mesaje care să-l vizeze pe primarul general Sorin Oprescu (mă rog, e posibil să fi fost, dar să nu fi fost mediatizat). Să fie clar, nu am nimic cu Sorin Oprescu (nu e primarul orașului meu), ci cu faptul că în lungile liste de revendicări nu se regăsesc cele legate de administrațiile locale și modul lor de funcționare. Care fac parte din același sistem atât de criticat. Care au responsabilități directe și în sănătate, și în educație, și în urbanism și în atâtea alte domenii.
Mai mult, aceste administrații locale (inclusiv cele județene) sunt surse și resurse ale sistemului actual, fiind cele care asigură/acoperă fondurile din care se înfruptă partidele. Baroniile. Oare a uitat toată lumea de ele? Simbolic, în multe orașe din țară, oamenii au ajuns pe la prefecturi (instituții care reprezintă însă puterea centrală), dar primarii și președinții de consilii județene (puterea locală) au scăpat ieftin. Cluj-Napoca e singurul oraș în care am cunoștință că protestele au ajuns și la acest nivel. În timpul ședinței de joi a Consiliului Local (ședință publică, la care cetățenii au dreptul să participe), revendicările protestatarilor au fost citite în plen, în timp ce un grup de tineri și-au afișat mesajele în spatele consilierilor (foto).
Nu mă interesează demisiile primarilor și alegeri anticipate la un astfel de nivel (ar fi suficient dacă acestea se vor desfășura la timp și nu comasate cu alegerile parlamentare). Însă o dezbatere și o re-gândire a sistemului nu-i poate ocoli baza. Iar această bază se află la nivel local.
Foto: citynews.ro
În multitudinea de mesaje, comentarii, analize și transmisiuni în direct din centrul Bucureștiului a lipsit parcă ceva. Mesaje care să-l vizeze pe primarul general Sorin Oprescu (mă rog, e