Raportul Curţii de Conturi arată că instituţia a raportat în mod eronat un disponibil din mijloace cu destinaţie specială mai mare cu 92 mil. lei
Ministerul nu şi-a urmărit creanţele şi nu a făcut nimic pentru încasarea veniturilor de la persoanele juridice
S-au constatat fapte generatoare de prejudicii la Agenţia Naţională de Transplant
Controalele financiare efectuate asupra raportărilor Ministerului Sănătăţii din anul 2010 au scos la iveală o serie de nereguli, pentru îndreptarea cărora instituţia nu a întreprins niciun demers, se arată în raportul Curţii de Conturi.
"La centralizarea şi întocmirea situaţiilor financiare anuale, nu s-au verificat şi analizat realitatea datelor înscrise în situaţiile financiare întocmite de unităţile subordonate, raportându-se astfel garanţii de bună execuţie, în sumă de 91.973 mii lei la data de 31.12.2010, care în fapt reprezentau venituri cuvenite bugetului de stat", se arată în document.
Potrivit acestuia, deficienţa provine de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Bucureşti care a raportat prin datele înscrise în bilanţ şi în situaţia fluxurilor de trezorerie încheiate la 31.12.2010, un disponibil din mijloace cu destinaţie specială în sumă de 2 mil. lei, reprezentând sume încasate în avans şi necuvenite până la momentul realizării prestaţiilor de specialiştii din departamentele profesionale.
În fapt, suma reprezintă încasarea contravalorii tarifelor privind autorizaţia de funcţionare, plătită de unităţile de distribuţie a medicamentelor şi din taxa de autorizare de punere pe piaţă, plătită de solicitanţii autorizaţiei, sumă pe care Agenţia trebuia să o vireze la bugetul de stat.
Ministerul Sănătăţii a raportat însă în mod eronat un disponibil din mijloace cu destinaţie specială mai mare cu 92 mil. lei, care, potrivit ministerului ar fi reprezentat "ga