În pofida crizei economice şi financiare, piaţa bunurilor culturale îşi revendică drepturile fireşti. Rezultatele vânzărilor din 17 ianuarie par să încurajeze investiţiile iubitorilor de artă şi ale oamenilor cu bani, îndeosebi în pictură, obiecte de argint şi bijuterii.
Astfel, la pictură, din 74 de loturi au fost adjudecate 21, între care mai multe lucrări de artă veche. Cel mai mare preţ la această secţiune a aparţinut uleiului pe pânză "Femeie în roşu" de Gheorghe Vânătoru: 16.000 de lei, urmat de "Peisaj de toamnă", ulei pe carton subţire semnat de Arthur Verona: 10.000 de lei.
Au mai fost achiziţionate lucrări semnate, între alţii, de Ion Ţuculescu ("Portret de ţărancă", 9.000 lei) şi, la preţuri mai mici, de Nicolae Grant, Mina Byck (Wepper), Corneliu Baba, Aurel Jiquidi, Victor Mihailescu Craiu, Ignat Bednarik, Ion Valentin Anestin, Gheorghe Teodorescu Romanaţi, precum şi o litografie de Eugen Ionesco - "La cantatrice chauve", 600 de lei. La secţiunea "artă contemporană" au fost adjudecate lucrări realizate de Horia Bernea, Ion Sălişteanu şi Lili Pancu.
Deloc surprinzător, cumpărătorii încep să investească în obiecte de argint. O pereche de sfeşnice din argint 800, poanson Italia, a intrat în altă colecţie pentru 10.000 lei.
Nici bijuteriile nu sunt ignorate, cel mai mare preţ de adjudecare a revenit unui inel antourage, aur, piesă de colecţie: 5.500 de lei. În timp ce sculptura, obiectele de mobilier şi icoanele continuă să fie ţinute la distanţă, iar covoarele să fie privite ca piese… depăşite. Aşa se explică preţul extrem de scăzut pentru o Scoarţă de Basarabia, de dimensiuni mari (Chilim, lână, bumbac, datată 1911), vândută la numai 100 de lei.
În pofida crizei economice şi financiare, piaţa bunurilor culturale îşi revendică drepturile fireşti. Rezultatele vânzărilor din 17 ianuarie par să încurajeze investiţiile iubitorilor