Romanii au iesit in strada pentru a-si striga nemultumirile la doi ani dupa ce Guvernul a luat masuri de austeritate care au redus veniturile mai multor categorii de cetateni. Sociologul Alfred Bulai a explicat, pentru Ziare.com, de ce au iesit oamenii in strada acum si cum s-ar putea calma spiritele.
Daca la protestele din 2010, romanii dansau ca pinguinii la manifestatie, in ianuarie 2012 au loc confruntari violente cu fortele de ordine, iar oamenii sunt extrem de nemultumiti. Efectele masurilor luate de guvernanti, reducerea salariilor si a pensiilor, abia acum si-au facut efectul, explica acesta.
"In general, revendicarile si problemele se acumuleaza. Oamenii nu reactioneaza imediat, pe de alta parte, in 2010, au reactionat doar la ideea ca li se va intampla ceva.
Masurile de austeritate produc efecte in timp, nu pe loc, cand se iau, timpul asta inseamna o anumita asteptare, oamenii cred ca poate se repara, mai ales ca era vorba doar de cateva luni atunci, intre timp s-au luat si altele, s-au maximizat intre timp si frustrarile se aduna", a declarat Alfred Bulai.
Acesta adauga ca frustrarile privind masurile de austeritate s-au acumulat pana cand un factor declansator a determinat o miscare de strada. Acesta nu ar fi, in opinia sa, demisia lui Raed Arafat, ci interventia presedintelui Traian Basescu.
Monica Macovei: Ma regasesc in revendicari ale protestatarilor
"Interventia presedintelui. la un post de televiziune, total neinspirata, impotriva unui personaj care nu era banuit niciun moment de partizanat politic, care reprezenta una din cele mai credibile institutii din Romania, care n-a fost deloc criticata in acesti ani, cum este SMURD-ul, acesta a fost factorul declansator.
Presedintele, care are un nivel foarte mic de incredere, intr-un conflict cu o institutie cum este SMURD-u