Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. Din fainurile de calitate, bogate in gluten, se obtin cele mai apetisante paini, atat ca gust, cat si ca miros. Din pacate, ultimii ani au aratat ca un numar tot mai mare de oameni sufera de intoleranta la gluten.
Intoleranta la gluten se manifesta sub forma unei boli care se numeste boala celiaca. La persoanele afectate, consumul de produse care contin gluten provoaca o deteriorare a mucoasei intestinale.
Acest lucru determina o slaba absorbtie la nivelul intestinului a elementelor nutritive din alimente, ceea ce duce la deteriorarea starii de sanatate.
Astfel, pe langa simptomele digestive - balonare, meteorism, crampe abdominale, dureri reduse de stomac, scaun anormal (apos, deschis la culoare, urat mirositor), pot aparea si stari de fatigabilitate, crampe musculare, dureri osoase, eruptii pe piele.
In timpul alimentatiei lipsite de gluten, mucoasa intestinala se reface. Atata timp cat dieta este mentinuta o viata intreaga, persoanele afectate pot trai fara sa se planga.
Etichetarea alimentelor de larg consum din comertul alimentar obliga producatorii alimentari sa declare existenta glutenului. Alimentele fara gluten sunt recunoscute prin semnul "fara gluten", spicul taiat. Acest semn valabil international este inregistrat si protejat, si poate fi utilizat numai cu acordul asociatiei specifice din tara respectiva.
In tara noastra, problema pe care o intampina persoanele sensibile este ca sunt putine produse fara gluten. Acestea se gasesc in special la magazinele naturiste. Cum printre cei care sufera de boala celiaca sunt multi copii, este nevoie de o atentie sporita si organizarea activitatii in familie de asa natura incat anumite produse fara gluten sa fie preparate chiar in casa. In special painea.
Cel mai la in