SUA atacă pirateria pe internet: justiţia americană a ordonat închiderea site-ului megaupload.com, platformă emblematică şi controversată care permitea utilizatorilor să descarce gratis şi în direct de pe internet muzică şi filme. Sub acuzaţia de încălcare a drepturilor de autor şi la cererea FBI, fondatorul şi alţi trei responsabili ai site-ului au fost arestaţi în Noua Zeelandă. Lovitura dată de Washington gigantului de pe internet a provocat represalii din partea colectivului de hackeri Anonymous, dar şi reacţii contrastante în Europa.
Vasile Damian:
La Bruxelles, comisarul european însărcinat cu noile tehnologii, Neelie Kroes, a denunţat închiderea platformei Megaupload. "Asta nu înseamnă însă că doamna Kroes apără descărcarea ilegală de filme şi muzică", s-a grăbit să rectifice purtătorul ei de cuvânt. Închiderea platformei a fost salutată de şeful statului francez, Nicolas Sarkozy. Tot la Paris, principalul sindicat francez al producătorilor de discuri apreciază "acest semnal puternic venit de la americani, care reprezintă faptul că internetul nu este un spaţiu fără reguli".
Închiderea site-ului a fost urmată de represalii din partea colectivului de piraţi, de hackeri Anonymous. FBI, Departamentul de stat american pentru Justiţie, dar şi site-urile unor producători de discuri au căzut victimă acestui raid timp de mai multe ore, atac descris de Anonymous drept cel mai vast atac informatic realizat până acum de grupul de hackeri.
Lovitura dată de FBI site-ului Megaupload scoate însă în evidenţă şi un alt fapt, şi anume controlul cvasi-total pe care-l au autorităţile americane asupra întregii guvernanţe de pe net. Să nu uităm că din ordinul justiţiei americane s-a putut dezactiva în două minute un site care se termină în .com. Precizăm că mai există alte 95 de milioane de astfel de site-uri. Chiar dacă demersul este unul judiciar, act