Reprezentanţi ai europarlamentarilor PSD şi PNL au afirmat, sâmbătă, faptul că vor propune discutarea situaţiei politice de la Bucureşti în şedinţele Parlamentului European (PE), situaţie în care, potrivit PSD, România ar putea fi sancţionată drastic din cauza unor presupuse încălcării de către actuala Putere a normelor democratice. Reprezentanţii PDL au reacţionat imediat acuzând Opoziţia că urmăreşte discreditarea Guvernului, chiar şi cu riscul ca România să fie sancţionată la Bruxelles, eventual prin blocarea fondurilor europene. Mai mult decât atât, europarlamentarii PDL acuză PSD şi PNL că vor să se folosească în demersul lor de lideri influenţi din PE, printre care şi noul preşedinte Martin Schulz.
Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a declarat, sâmbătă, că săptămâna viitoare va fi organizată o dezbatere în Parlamentul European privind derapajele democratice din România, care se va finaliza cu o rezoluţie.
"Împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, vom continua în cursul următoarei săptămâni să prezentăm în cadrul PE, prin organizarea unei dezbateri publice, asemănarea dintre profilul Traian Băsescu şi profilul Viktor Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din România, urmând ca în cadrul PE să avem o dezbatere care va fi finalizată cu o rezoluţie în ceea ce priveşte România. Nu ne vom opri doar la palierul PE, vom merge mai departe către Executiv şi către Consiliu, pentru ca privirile să se îndrepte către România", a afirmat Rovana Plumb, după întrunirea Comitetului Executiv Naţional al Femeilor Social-Democrate.
Ea a avertizat că în cazul în care derapajele democratice vor continua în România, în cadrul dezbaterilor se poate invoca articolul 7 al Tratatului UE, care prevede sancţiuni instituţionale, însă a precizat că nu se doreşte acest lucru.
Potrivit europarlamentarului PSD, articolul 7 prevede declanşarea oricărei