Membrii G20 au căzut de acord în privinţa necesităţii de a majora resursele Fondului Monetar Internaţional (FMI), vineri, în timpul unei reuniuni desfăşurate în Ciudad de Mexico. La şedinţă au participat responsabili din cadrul ministerelor de Finanţe şi ai băncilor central.
În privinţa resurselor, “există un acord pentru a consolida diferitele metode care favorizează finanţarea datoriei suverane, iar acesta include partea europeană şi partea FMI”, a explicat Gerardo Rodriguez, directorul general adjunct al Trezoreriei Mexicului. El a mai precizat că este vorba numai despre o dezbatere "conceptuală" şi că încă nu s-au adus în discuţie cifre exacte sau necesităţi concrete, transmite agenţia France Presse, citată de Agerpres.
Responsabilii G20 (statele cele mai industrializate ale lumii cărora li se adaugă ţările emergente şi Uniunea Europeană) au discutat despre apelul lansat miercuri de FMI privind majorarea resurselor sale cu 500 de miliarde dolari pentru acordarea de împrumuturi statelor membre care să le permită să facă faţă crizei economice din zona euro şi ameninţării pe care aceasta o reprezintă pentru economia mondială.
Gerardo Rodriguez a subliniat că este necesar să se întărească organizaţiile internaţionale ca FMI pentru a se crea “bariere de protecţie şi să se evite astfel o posibilă contagiune (a crizei europene) spre celelalte ţări, celelalte economii”. Au mai fost abordate, la modul general, diferitele mijloace de a spori resursele FMI, cum ar fi cota parte, posibilitatea de finanţare cea mai răspândită, şi împrumuturile bilaterale.