Închipuiţi-vă o sacoşă cu bani, lăsată nesupravegheată ore întregi în mijlocul satului, de care nu se atinge nimeni. Ceea ce pare greu de crezut în multe locuri din ţară se întâmplă într-un sat din Mehedinţi.
Într-o lume în care hoţia e la tot pasul, există un loc, în România, unde nu se fură. Este incredibil pentru România zilelor noastre. În satul în care trăieşte cea mai mare comunitate de cehi din ţară, un obicei al localnicilor pare să ne facă să credem că trăiesc într-o altă lume, într-o altă civilizaţie.
Click pentru a vedea FOTOGALERIA din Eibenthal
Îşi pun dimineaţa sacoşele cu bani pe stâlpii de pe marginea drumului şi le iau la prânz ori chiar seara, după ce se întorc de la muncă, pline cu pâine. Îşi văd liniştiţi de treburi, pentru că ştiu că de bunurile lor nu se atinge nimeni. În cei aproape 17 ani de când au prins acest obicei, n-a dispărut niciun leu şi nici măcar vreo pâine din sacoşe. “Le punem pentru pâine, ca să nu stăm la rând, că-i frig afară. Nu le ia nimeni. Câteodată stau şi până după-masa acolo. Nu ni s-a întâmplat niciodată să ne ia banii din ea. Aici nu se întâmplă aşa ceva. Toţi s-au mirat cum de lăsăm banii acolo. Nu se fură”, ne spune Agneta Cara (72 ani).
Acelaşi obicei este şi în Baia Nouă, un sat învecinat în care trăiesc câteva zeci de familii. Majoritatea localnicilor din cele două sate sunt pensionari, parte dintre ei lucrând pe vremuri la mina de cărbune din Baia Nouă.
(*) Required fields