In timp ce toti ochii stau atintiti pe Grecia si ale sale negocieri cu institutiile de creditare internationale, o alta tara periferica din zona euro se indreapta, cu pasi repezi, spre intrarea in incapacitate de plata: Portugalia.
In aceasta saptamana, guvernul portughez a ajuns la o intelegere pentru reforma pietei muncii si a reusit prima sa vanzare de obligatiuni de cand a primit imprumutul de 78 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International. Cu toate acestea, riscurile pentru Portugalia au inceput, din nou, sa creasca.
Ingrijorarile aparute in piata privind potentiala intrare in incapacitate de plata a Portugaliei submineaza realizarile guvernului din Lisabona din ultima perioada.
"Lisabona este, in mod clar, urmatoarea pe lista", a declarat Michael Cirami, manager al firmei de investitii Eaton Vance, citat de Reuters. "Cu siguranta, Portugalia nu va scapa neobservata, indiferent daca se ajunge la o intelegere sau nu cu privire la restructurarea datoriilor din Grecia", a adaugat acesta.
In aceasta saptamana, costurile de finantare pentru Portugalia au crescut neincetat, ajungand la nivelul maxim istoric, in ciuda vanzarii unor obligatiuni in valoare de 2,5 miliarde de euro. Randamentele cerute pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani s-au majorat cu 15 procente, pana la 14,80 la suta, vineri.
Aceasta crestere a fost determinata, in parte, de scaderea ratingurilor de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, Portugalia fiind retrogradata pana la nivelul de "junk" de catre toate agentiile principale. Acesta este si nivelul la care se gaseste Grecia.
"In Portugalia exista o combinatie de datorii mari din sectorul privat, precum in Spania, cu datorii ale sectorului public, similare Italiei, plus recesiunea economica", a comentat Gilles Moec