Modesta, neagra, deloc atragatoare, ridichea neagra sta pe tarabele pietelor sau in supermarket-uri de toamna pana primavara tarziu dar, necunoscandu-i proprietatile curative, o tratam cu indiferenta si trecem mai departe. Numita candva "hreanul parizienilor", ridichea neagra nu lipsea, in Renastere, de pe mesele francezilor.
Ridichea neagra contine foarte multa vitamina C care, dupa cum se stie, are un rol important in prevenirea racelii, fiind unul din cei mai puternici antioxidanti.
Contine, de asemenea, si vitaminele B si E, fosfor, sodium, potasiu, iod, sulf, magneziu, fier si calciu si bineinteles, o cantitate insemnata de fibre alimentare care au rolul de a regla digestia.
Consumul de ridiche neagra creste imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a lupta impotriva infectiilor avand un puternic efect tonic, detoxifiant si mineralizant.
Depurativa si energizanta, ridichea neagra are darul de a curata ficatul si rinichii de toxinele care le inunda, de a activa intestinul, stomacul si vezica biliara. Consumul de ridiche neagra - in salata sau sucuri - se recomanda, mai ales, in perioadele reci ale anului cand organismul e predispus racelilor si gripei.
Fibrele continute in cantitate mare de aceasta legume regleaza tranzitul intestinal si reduc posibilitatea instalarii constipatiei. Datorita continutului sau bogat in vitamina C si iod, ridichea neagra vindeca rahitismul si scorbutul. De asemenea, tot vitamina C tine la distanta gripa si racelile de sezon, intarind imunitatea organismului.
Sucul de ridiche neagra dizolva calculuii renali. Sucul se obtine dand ridichea, spalata, uscata si apoi, curatata de coaja, prin storcatorul de fructe. Timp de doua luni, dimineata, pe nemancate, se bea cate jumatate de pahar de suc, proaspat preparat in casa.
O suta de grame de ridiche neagra